Zbieraj punkty na Lataj.pl
Zadzwoń
2022-10-01

Kulinarne podróże. Smaki Turcji

W podróży kulinarnej po słodkich przysmakach Turcji.

Nie można odwiedzić Turcji, pomijając wizytę na jednym z tureckich bazarów. Stoiska handlowe z najróżniejszymi produktami stanowią niekiedy serce miasta i ciekawą lekcję kultury, tradycji i oczywiście kuchni danego kraju. Na szczególną uwagę zasługują tureckie łakocie, które swoim kolorem i zapachem przykuwają uwagę turystów. Poznajmy najbardziej rozpoznawalne tureckie słodycze.

Baklawa

Jeden z najpopularniejszych deserów kojarzonych z Turcją, ale także Grecją, Bułgarią czy kuchnią perską. Pierwsze wzmianki dotyczące baklawy pochodzą z kuchennych zapisków z Pałacu Topkapi, gdzie baklava miała być pieczona już od XV wieku. Tradycyjna baklava składa się z charakterystycznego ciasta listkowego tzw. filo przełożonego warstwą zmielonych orzechów zazwyczaj włoskich lub migdałów z dodatkiem miodu. Po upieczeniu ciasto kroi się w niewielkie romby lub trójkąty, polewa lukrem i posypuje rozdrobnionymi pistacjami. Wystarczy już niewielki kawałek baklawy, aby poczuć sytość. Z najlepszej baklawy słynie miasto Gaziantep w południowo-wschodniej Turcji.

Chałwa

Kolejna na liście lubianych tureckich słodyczy jest chałwa. Nazwa tego deseru wywodzi się z języka arabskiego (hulwe) i oznacza słodkie. Najbardziej znana odmiana tego smakołyku wykonana jest z nasion sezamu z dodatkiem karmelu. W Turcji popularne są też chałwy smakowe np. waniliowa czy z dodatkiem całych pistacji. Chałwa jest bardzo kaloryczną przekąską, ale wykonana z wartościowych składników ma dużą zawartość witaminy E, zwanej witaminą młodości. Chałwie przypisywano właściwości afrodyzjaku.

Lokum

Jeden z najmłodszych tureckich przysmaków pochodzi z XVIII wieku i został wymyślony przez cukiernika Bekira Effendiego (potem Haci Bekir), który tworzył przepisy według własnych pomysłów. Obecnie galaretki lokum znane też jako Turkish delight są najczęściej wybieranym produktem kupowanym przez powracających z Turcji turystów. Lokum może mieć różny kolor, smak i kształt. W produkcji używane bywają orzechy, daktyle, wiórki kokosowe czy woda różana. Niektóre galaretek są dodatkowe obtoczone cukrem pudrem. W Polsce ten rodzaj słodyczy znany jest pod nazwą rachatłukum.

Sprawdź co warto zobaczyć w Antalyi?

Antalya dla aktywnych. Nasze propozycje na górskie wycieczki i narty w Turcji.

Zapisz się na newsletter
Zapisując się na newsletter otrzymasz informacje o najlepszych promocjach na popularnych trasach
Wypisz mnie z newslettera
Jeśli nie chcesz otrzymywać informacji o bieżących promocjach biletów lotniczych, wprowadź swój adres e-mail